Nyugat Plusz, avagy újnyugatos események II.

2013. november 27. Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum (Nyugat Itthon-est). A Zenés irodalmi barangolás a Közép-Dunántúlon, megidézve Gárdonyi Gézát, megkóstolva a térség fenséges borait” elnevezésű esten Hirtling István tolmácsolja (gitárkíséret: Dóka Attila) a friss újnyugatos műveket. A szerzők: Debreczeny György, Draskóczi Ágnes, Kéringer Gábor, Petőcz András és Szabó Zoltán Attila. „A kivételes kortárs irodalmi-turisztikai ünnepen a székesfehérvári Vörösmarty Színház két művésze, Závodszky Noémi és Andrássy Máté Szívlobbanások címmel emlékezik az 1863-ban Gárdony-Agárdpusztán született íróról.” (Litera.hu – részlet)

A Nyugat Itthon-kampány novemberi eseményét a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendéke, Sárközi Lili zárja.

 

2013. december 13. Nyugat Itthon, Luca napján, a Púder Bárszínházban. Gáti Oszkár felolvassa – egyebek közt – Cserhalmi Imre: Várni jó!, Schwalm Zoltán: A manó, Novák Valentin: Agyagfigurák, Vörös István: XXXIX. Zsoltár című művét. Dóka Attila gitárművész erre az estére zenésíti meg Petőcz András: Megölelt az isten című versét, amelyet a Nyugat Ma közölt 2011-ben. Az eseményen levetítik azt a videofilmet, amelyen dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára az Újnyugat Irodalmi Kör és a Magyar Turizmus Zrt közös kampányát dicséri, és felkéri a szervezőket a folytatásra. Láthatja továbbá a publikum „A nagy kampányfilmet”. Az esemény házigazdája ezúttal Áldozó Krisztián „Aldo”, aki A másképp világába is elkalauzolja a közönséget.

 

2014. január 22. A Magyar Kultúra Napján nyílik az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház közös irodalmi szalonja. A nyitóesten Legendák nyomában címmel Ady Endrére emlékeznek. A Legendák nyomában-estek sorozatszerkesztője, művészeti vezetője: Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Plusz főszerkesztője. Ady – és néhány a költőgéniusz által inspirált jelenkori alkotó – műveit Újréti László tolmácsolja. Zenei kíséret: Dóka Attila. A program része: az Ady-puzzle.

 

2014. február 27. Márai-est a József Attila Színház Gaál Erzsébet stúdiójában, Szabó Zoltán Attila szerkesztésében. Az eseményre videóüzenetet küld Rónay László irodalomtörténész, az MTA Irodalomtörténeti Intézet Nyugat Irodalmi Osztályának egykori vezetője, aki Márai Sándorról monográfiát jegyez. A közönség a legújabb Nyugat Plusz folyóiratot is itt veheti kézbe először, mivel a lap a nyomdából egyenesen az előadásra érkezik. A folyóiratban olvasható Őszi Róbert: Eszter holmija című prózája, illetve Draskóczi Ágnes: És mégis (Márainak) című verse is, amelyek az előadáson elhangzanak. Dóka Attila ez alkalomra megzenésíti Máraitól a Hol vagyok? című remeket.

 

2014. március 17. Legendák nyomában 3. (In Memoriam Kosztolányi). Részlet a József Attila Színház honlapján közölt ajánlóból: „A magyar költőgéniuszokról nemcsak múlt időben hallhat a publikum, hisz' inspirálják, avagy vitára késztetik a kortárs írókat, költőket. A sorozatban Ady Endre, Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, József Attila és Ottlik Géza. Az összeállítás szerkesztője: Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Plusz főszerkesztője, közreműködnek a József Attila Színház művészei.” Ezúttal: Schnell Ádám és Blazsovszky Ákos (gitár).

 

2014. március 22. Részlet a Metropol híradásából: „Először Ady Endrére emlékeztek a magyar kultúra napján a József Attila Színházban, és ennek az előadásnak akkora volt a sikere, hogy március 22-én megismétlik a produkciót…” Most Újréti Lászlót Blazsovszky Ákos kíséri.

 

2014. március 22. A „Víz napján a vízről költőien…” címmel az Óbudai Társaskörben Szabó Zoltán Attila szerkesztésében kerül sor a kultúrcentrum és az Újnyugat Irodalmi Kör közös estjére. Fellépők: Szalay Kriszta, Márton András, Tépő Donát, Dóka Attila. Az est nyitányaként Sz.Z.A. víz-kvízt játszik a közönséggel, majd Miske Emő festőművész a képzőművészet és az őselem meghitt viszonyáról mesél. Dóka Attila Devecseri Gábor Mélységét zenésíti meg.

 

2014. április 11. Költészet Napja a József Attila Színház nagyszínpadán, együttműködésben az Újnyugat Irodalmi Körrel. Az előadás szerkesztője: Szabó Zoltán Attila. Néhányan a színpadra lépő művészek közül: Létay Dóra, Fehér Anna, Kocsis Judit, Láng József, Katona János, Újréti László, Nemcsák Károly, Zöld Csaba.

 

2014. április 14. Legendák nyomában 4. (In Memoriam József Attila).  Az est szereplői: Tóth Enikő, Nemcsák Károly. Szerkesztő: Szabó Zoltán Attila.

2014. május 7. Legendák nyomában 5. (In Memoriam Ottlik) Katona Jánossal és Dóka Attilával (gitár). Művészeti vezető: Szabó Zoltán Attila, az Újnyugat Irodalmi Kör alapítója. Bevezetőt mond: Rónay László irodalomtörténész.

2014. június 4. Újnyugatos törzsasztalfoglalás a Gondozó Kert romkocsmában. Az asztaltársaság néhány tagja: Filip Tamás, Novák Valentin, Miske Emő, Draskóczi Ágnes, Hekl Krisztina, Raffai Ferenc, Szabó Zoltán Attila. A program része a közös felolvasás a legújabb Nyugat Pluszból, majd Gyáni Levente gitárkoncertje.